Skip to main content

Zon op daken

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen op je dak wek jij je eigen duurzame stroom op. De prijs die je betaalt voor zonnepanelen en het leggen hiervan, is de afgelopen 10 jaar met zo'n 50% afgenomen. 

Met zonnepanelen wek je zélf energie op voor de elektrische apparaten in huis, zoals de televisie, wasmachine en koelkast. Zo verlaag je je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.

Zonnepanelen op jouw dak?
Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Als zonlicht op de panelen valt, produceren deze gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat deze wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom is geschikt voor gebruik in huis. Zo lever je een bijdrage aan een beter milieu én bespaar je geld.

 

Besparing

Zonnepanelen zijn een goede investering. Ze leveren meer op dan geld op een spaarrekening. Wanneer je zonnepanelen plaatst, begin je namelijk meteen met terugverdienen. Je energierekening gaat direct omlaag. Binnen tien jaar heb je je investering weer terugverdiend. Alle opbrengst na deze periode is dus winst. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Daarnaast krijgt je huis een hoger energielabel omdat het energiezuiniger is. En dát is weer aantrekkelijk als je je huis in de toekomst wilt verkopen.

Stroom terug leveren

Als je stroom opwekt, maar niet gebruikt, gaat deze terug naar het elektriciteitsnet. De stroom die je aan het elektriciteitsnet levert, mag je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. De regering wil dit vanaf 2023 veranderen. Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen (salderen). Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen.


Is jouw dak geschikt?

Via de zonnekaart van de provincie Limburg is eenvoudig na te gaan of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. De kaart is te raadplegen via de website: http://limburg.zonnekaart.nl/
Tevens biedt de gemeente in samenwerking met Leudal Energie een gratis PV scan aan voor woningeigenaren. Een PV scan biedt een inzicht op maat over de geschiktheid van de woning. De PV scan is aan te vragen in de Pop up store te Heythuysen of klik hieronder voor meer informatie.