Skip to main content

Duurzaam afval

Nederlanders produceren per persoon zo'n 490 kilo afval per jaar. Dit kan veel minder. De kosten voor het afvoeren van afval worden ieder jaar duurder. Door afval goed te scheiden hebben we minder restafval. En dat is goed, omdat restafval verbrand wordt en de grondstof verloren gaat. Het is ook mogelijk om minder afval te produceren. Minder afval is nog beter voor het milieu dan goed scheiden en het afval te recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat.

Om je afvalberg te verminderen, is niet altijd veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een meeneembeker, in plaats van wegwerpbekertjes als je koffie afhaalt. Of een eigen boodschappentas meenemen, in plaats van het elke keer kopen van plastic tassen. Dat scheelt niet alleen afval, maar ook geld. Ook het delen van spullen, een nee/nee- of nee/ja-sticker tegen reclamedrukwerk en minder waterflesjes kopen kan jouw afvalberg behoorlijk verkleinen.

En als je uitgekeken bent op bepaalde spullen, die nog wel goed zijn, kun je ze misschien delen, weggeven of als tweedehands item verkopen. Zo heeft iemand anders er voordeel van en belandt het niet in de vuilnisbak.

 

10 tips om je afvalberg te verkleinen!

 

1. Voedselverspilling

We gooien jaarlijks tot 40 kilogram voedsel weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Maak een boodschappenlijstje met hoeveelheden, en houd je eraan. Denk er ook aan om de houdbaarheidsdatum te controleren voordat je iets koopt. Toch teveel gekocht? Vries je restjes in of verwerk ze in een nieuw recept. Meer weten?  kijk eens op www.samentegenvoedselverspilling.nl

2. Breng goede spullen naar een Kringloopbedrijf of milieupark

Heb je spullen die nog goed gebruikt kunnen worden? Breng ze naar een kringloopwinkel of naar een milieupark van de gemeente.
Onbruikbare spullen kun je op een milieupark gescheiden weggooien. Wist je dat er van oude matrassen bijvoorbeeld weer hoogwaardig isolatiemateriaal wordt gemaakt?

3. ''Het gaat zo wel mee!''

Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs nog meer dan plastic.

4. Delen en lenen

Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten, bijvoorbeeld via www.peerby.nl of Facebook.

5. Koop tweedehands

Probeer voordat je een nieuw product koopt eerst eens het toestel van een kennis. Zo voorkom je miskopen, die uiteindelijk bij het afval belanden. Ben je overtuigd? Kijk dan eens of je het tweedehands kan kopen, dat is nog goedkoper ook!

6. Zoek een alternatief voor klein chemisch afval

Voor veel klein chemisch afval bestaat er een milieuvriendelijk alternatief. Kies bijvoorbeeld voor oplaadbare batterijen en navulbare aanstekers of verf en waspoeder zonder chemische  toevoegingen. Heb je klein chemisch afval dat weg moet? Breng het dan naar het inleverpunt in de supermarkt of naar het milieupark.

7. Drink kraanwater

Veel mensen kopen water in de supermarkt, terwijl kraanwater minstens zo gezond is. Daarnaast is kraanwater ook nog eens 500 tot 1000 keer goedkoper dan flessenwater! Hoog tijd dus om over te schakelen. Koop bijvoorbeeld een duurzame waterfles. Deze kun je bijna overal vullen en elke dag opnieuw gebruiken. Kijk op drinkwaterkaart.nl voor een overzicht van alle watertappunten in Nederland.

8. Minder oud papier

Daarnaast kun je zorgen voor minder oud papier. Dit kun je doen door aan te geven dat je geen reclamefolders en/of huis-aan-huisbladen meer wilt ontvangen. Daarvoor kun je een NEE-NEE of NEE-JA sticker op jouw brievenbus plakken. Reclamefolders en huis-aan-huisbladen kun je vaak ook online bekijken

9. Gooi kapotte spullen niet weg, maar repareer ze

Kleding fietsen speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens een repair café bij jouw in de buurt en ga samen aan de slag om kapotte spullen te repareren.

10. Blijf goed scheiden

We zullen altijd nog afval over hebben. Het is belangrijk dat we dat goed blijven scheiden. Want goed gescheiden afvalstoffen zijn weer geschikt om als grondstof te dienen voor nieuwe producten. Op die manier gaan we zuinig om met grondstoffen en dat spaart ook vaak energie. Kijk voor meer informatie ook: www.gemeenteleudal/afvalinzameling